Vi bruger Cookies!     

         
 X     
intelligentdesign

Intelligent Design, Creationism and Evolution in Denmark and the rest of the world


Kreationisme

Kreationisme er mange ting. Da Intelligent Design er behandlet i mange detaljer på resten af siderne, vil jeg her koncentrere mig om resten af begrebet kreationisme (Og i øvrigt ikke bruge så forfærdeligt meget krudt på dette temmelig tåbelige fænomen).

Groft taget er der to typer af krestionister: Ung-jord og gammel-jord.
Ung-jord (Young-Earth) er den meget bibeltro udgave af krestionismen, der mener at jorden blev skabt præcis som bibelen beskriver, for mindre end 10.000 år siden.
Gammel-jord (Old-Earth) er den lidt mindre radikale udgave, der stadig mener at Gud skabte jorden, men at den kan være skabt for flere milliarder år siden, og ikke nædvendigvis som bibelen beskriver - Denne type findes i alverdens forskelige udgaver. de fleste IDister hører til her.

Et overblik over de vigtigste foreninger og lignende der kæmper for kreationisme findes i denne artikel i Origo.

En af de få virkeligt aktive rendyrkede kreationister i Danmark er Poul Hoffmann

Selvom tilhængere af ID stædigt vil fastholde at ID og gammeldags kreationisme ingenting har med hinanden at gøre, synes jeg alligevel der skal være en lille smule om kreationsime.
Der er sikkert nogle ID-tilhængere, der synes, at det er enormt trættende hele tiden at høre det, men her er den en gang til: Dommer John Jones, der dømte i Dover-sagen, nåede frem til, at undervisning i ID i amerikanske skoler var imod forfatningen, fordi ID var en religiøst baseret teori. Under sagen blev det lysende klart at ID har sit udgangspunkt i kreationisme, hvad enten tilhængerne kan lide det eller ej.

Det er nu ikke noget jeg gider gøre så meget ud af for det er egentlig ligegyldigt. Her er i stedet nogle forskellige klip, som ægte kreationister vist synes spidder evolutionsteorien. Hvem der bliver spiddet vil jeg være op til din egen selvstændige bedømmelse.

Tegneserie: Big Daddy
Foredrag: Steve Wolfe Dinosaurs and the Bible
Foredrag: Perry Marshall God, DNA and the origins of life
Diskussion mellem en Ung-jord-kreationist en Gammel-jord-kreationist og en evolutionist (dårligt ord). Foran et ung-jord-publikum.

En af de afgørende påstande for Ung-jord-kreationister er naturligvis jorden alder. Man afviser de geologiske dateringsmetoder.
Her er en ret ny artikel om hvordan den slags foregår. Cretaceous research 30(5): 1263-1267. 2009

 

Der er et stort antal internetsider om kreationisme. Jeg vil kun linke til nogle få af de væsentligste.

Institute for Creation Research 
Answers in Genesis
Creationism.org (Pudsigt nok videdereføres man hertil hvisn bruger adressen www.intelligentdesign.com)
People For the American Way (Det lyder konservativt men er faktisk anti-Kreationistisk)

 

210809