Vi bruger Cookies!     

         
 X     
intelligentdesign

Intelligent Design, Creationism and Evolution in Denmark and the rest of the world


Mine personlige holdninger omkring Intelligent Design

Jeg hedder Stefan Frello, er Cand. Scient. i molekylærbiologi og matematik og har en PhD i plantegenetik.

Lad mig med det samme slå min egen position fast: ID er ikke en videnskabelig teori.
Den lever ikke op til nogen af de krav, man normalt stiller til videnskabelige teorier, først og fremmest falsifikationskravet. Det er ikke muligt at forestille sig en observation, der er i modstrid med ID, af en eneste grund: Designeren kan finde på hvad som helst. Derudover er der ingen egentlige videnskabelige resultater, der støtter ID. Offentliggørelse af, og debat om nye videnskabelige resultater foregår i videnskabelige tidsskrifter; her er der helt tavst om ID (bortset fra journalistisk stof som anmeldelse af bøger o.l.)

I bedste fald er ID en unødvendig idé, der ikke tilfører biologien noget brugbart nyt. Den bygger hovedsageligt på argumenter der enten er irrelevante eller direkte løgnagtige. I værste fald er ID direkte skadelig, da idéen kan undergrave fundamentet for videnskaben - ikke bare biologien, men videnskaben som sådan.
Det bedste, man kan sige om ID, er vel at det at så mange mennesker (især i USA) er tiltrukket af ID og andre kreationistiske strømninger, gør det nødvendigt at skærpe argumenterne i undervisningen, så det bliver endnu mere klart, hvad der er karakteristisk for videnskab, og hvad en videnskabelig teori skal leve op til.

Det væsentligste sigte med denne side er ikke at påpege fejl og mangler ved ID. Derimod er formålet at præsentere de vigtigste begreber til at forstå ID og at præsentere argumenter for og imod ID, samt en præsentation af personer og udgivelser både i og udenfor Danmark.
Jeg er også gået i gang med at beskrive og samle argumenter for og imod evolutionsteorien. Det hænger jo meget sammen med argumenter for og imod ID, men er jo alligevel en anden synsvinkel.

Opdateret 19/10/2014