Vi bruger Cookies!     

         
 X     
intelligentdesign

Intelligent Design, Creationism and Evolution in Denmark and the rest of the world


Pattedyrenes fylogeni og evolution

Den tidlige udvikling

Her er en ganske pudsig interaktiv oversigt over pattedyrenes udvikling (tag fat i tidslinjen og træk).
Der gives både eksempler på uddøde arter og hvordan deres slægtskab formodes at være. desuden får man et billede af hvordan kontinenterne har bevæget sig.
Her er et 'Livets træ' over pattedyrene. benyt ikonerne øverst i højre hjørne.

Her er en beskrivelse kæbeknoglernes udvikling, fra krybdyrlignende til pattedyrlignende.
Her er noget tilsvarende.

Jeg har ikke kunnet finde en god beskrivelse af den tilsvarende udvikling af lemmerne, fra ud-til-siden-fødder-udad til ind-under-kroppen-fødder-fremad.

Her er en lille historie om en 260 mio år gammel sabeltandet planteæder, der tilhører gruppen Therapsider - hvoriblandt forfædrene til nutidens pattedyr skal findes.

Tiarajudens eccentricus

Slægtskab mellem nulevende arter

Der er mange internetsteder, der giver bud på pattedyrenes fylogeni. Her er nogle stykker:
Her, her og her er oversigter over pattedyrenes fylogeni. 
Her er flere interessante oplysninger.

Enkelte grupper

De grupper patedyr, der påkalder sig mest opmærksomhed, er hvaler og menneskeaber.
De første på grund af den utrolige tilpasning til liv i vand, den anden fordi det drejer sig om os selv.

Hvaler

I de seneste år er der blevet gjort en del fund, der viser hvalernes evolution. ID/kreationister gør selvfølgelig grin med dette, se her. Men der er faktisk god evidens for dele af hvalernes udvikling.
   Her er en opsamlingsartikel, der beskriver hvalernes evolution som "et af de bedst forståede eksempler på makroevolutionære forandringer." Der gives en noget teknisk forklaring på hvordan de forskellige fossile hvaler viser overgange fra landlevende til vandlevende dyr - specielt hvad angår bevægeapparat og hørelse. Bla. vises det hvordan helt akvatiske hvaler som Basilosaurus stadig havde dele af den knoglestruktur, der udgør mellemøret og indre øre hos landpattedyr.
   Her er en af de nyeste artikler på området: Fundet af tre meget velbevarede skeletter af en fortidig hval, Maiacetus inuus: En hun, dens ufødte unge, og en han. I denne artikel hedder det blandt andet: 
   "Mens baglemmerne kunne bære kroppens vægt på land, ville proportionerne af lemmerne og de lange fingerknogler på både hænder og fødder have begrænset dyrets bevægelser på land, og afholdt Maiacetus fra at bevæge sig ret langt væk fra vand."
   Her er en tegning af to fortidige hvaler: Dorodon atrox (øverst) og Maiacetus inuus (nederst). Det ses tydeligt at Dorodon har meget små baglemmer, der dog er tydeligt mere ben-lignende end det er normalt hos moderne hvaler. Se en tegning af dele af baglemmernes udvikling her. I øvrigt sker det ind imellem at der bliver fundet hvaler med udvendige baglemmer, her er det en delfin.
   Her er en af de nyeste artikler om udviklingen af barder, der er sket via mellemformer med både barder og tænder.

De nyeste fylogenetiske undersøgelser tyder på, at det er flodhesten der er hvalernes nærmeste nulevende slægtning. Se her - Se også de andre ældre artikler vist på samme side.

Hvalernes Stamtræ (efter Bajkai et al.) Skalaen er millioner år.

For hver af de uddøde grupper i dette stamtræ kendes flere fossile arter:
Ambulocetidae: 4 slægter
Remingtonocetidae: 5 slægter
Protocetidae: 4 slægter
Basilosauridae: 2 slægter

 

Rovdyr

Her er en pudsig historie om et fossil, fundet for 100 år siden, som pludselig viser sig at være mere interessant end først antaget.

 

 

201209

 

Opdateret 20/10/2012